top of page

EL RACÓ DE PENSAR: QUI SÓC JO?

071227_quisoc.jpg

Imatge:

llibre "Qui sóc Jo?"

Gianni Rodary

Qui sóc jo? És una proposta d’activitats pe treballar la filosofia amb infants i adolescents i es basa en el projecte Filosofia 3/18.

 

El projecte FILOSOFIA 3/18 és un currículum ampli i sistemàtic que té com a objectiu reforçar les habilitats del pensament dels estudiants, partint de la filosofia com a disciplina fonamental.

Consisteix en un conjunt de programes que, aplicats des dels 3 als 18 anys, enforteix la capacitat reflexiva. Es tracta d’un projecte que concreta el desig general d’ensenyar a pensar i pretén desenvolupar les habilitats cognitives dels estudiants, tot ajudant-los a comprendre les matèries d’estudi, a fer-los més conscients de la riquesa del bagatge intel·lectual heretat i a preparar-los en la raonabilitat per a la participació en un món democràtic.

La filosofia, com a disciplina humanística més adequada, n’és el mitjà i la finalitat, perquè a través del seu contingut i del seu mètode permet a l’estudiant de reflexionar sobre aquells temes que, latents en totes les matèries, no són tractats a l’escola.

Les preguntes sobre la pròpia identitat són una constant en la història de la humanitat. Com més aviat ens plantegem aquest pregunta, més fàcil ens pot semblar la resposta. Potser no la trobarem mai del tot, però el camí de la recerca de les respostes, ens fa créixer com a persones.

 

Qui sóc jo? Té com a finalitat assolir de forma individual un mínim d’autoconcepte positiu i treballar específicament les habilitats socials bàsiques següents:

 

Saber escoltar als companys i companyes i a l’educador o educadora.

Saber observar el treball dels altres i el propi.

Saber afrontar la vergonya de parlar mentre els altres escolten i mostrar certa intimitat davant dels altres.

Iniciar una conversa amb el company/a de treball o educador/a.

Mantenir una conversa amb el company/a de treball o educador/a.

Formular una pregunta amb el company/a de treball o educador/a.

Donar les gràcies als companys/es o a l’educador/a.

Presentar-se davant de tot el grup.

Presentar-se a altres persones davant de tot el grup.

“La tradició filosòfica ha treballat sempre un cos específic de conceptes que han estat considerats importants per a la vida humana o rellevants per al coneixement humà. 


Exemples d’aquests conceptes poden ser: justícia, veritat, bondat, bellesa, món, identitat personal, temps, amistat, llibertat i comunitat”.

M. Lipman Filosofia a l’escola

Àmbits treballats:

· Qui sóc jo?

· La meva família

· L'amistat

Si sou un centre educatiu o de lleure i voleu rebre formació sobre aquest projecte, podeu posar-vos n contacte amb nosaltres a través del correu de la fundació i ens posarem en contacte amb vosaltres.

bottom of page